„Dzień Kuchni Polskiej” po raz 14. powraca do Płocka – biało-czerwony weekend w restauracjach

Na nowo ożywa akcja „Dzień Kuchni Polskiej” w Płocku, będąca już po raz czternasty. „Fundacja Vivat Polonia!”, będąca twórcami inicjatywy, wzywa właścicieli restauracji do stworzenia specjalnej atmosfery biało-czerwonego weekendu. Cezary Supeł, szef fundacji, nakłania do wspólnego świętowania Narodowego Święta Niepodległości jako kolejnych urodzin naszego kraju.

Przez ostatnie 14 lat, Narodowe Święto Niepodległości było także celebrowane na sposób kulinarny. Przy inicjatywie „Dzień Kuchni Polskiej”, jak przekazuje „Fundacja Vivat Polonia!”, setki tysięcy Polaków jest obecnych na największej narodowej imprezie urodzinowej.

Cezary Supeł, prezes fundacji, przypomina, że to kulturalne wydarzenie jest otwarte dla wszystkich, niezależnie od wieku czy światopoglądu. Celem tego jest zachęcenie Polaków do radosnego obchodzenia rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości, jako apolityczny ruch społeczny promujący prywatne i całkowicie osobiste świętowanie 11 listopada.

W ramach akcji biorą udział tradycyjnie miejsca gastronomiczne z Płocka, powiatu płockiego, a także z całego Mazowsza. Dołączyły do niej również restauracje z innych regionów Polski, a w 2017 roku nawet polskie restauracje z Chicago i Żytomierza.

Uczestnictwo w akcji jest proste: właściciele restauracji przyrządzają specjalne potrawy na ten dzień, które mają swoje korzenie w lokalnej, regionalnej kuchni.

Supeł podpowiada, że warto wprowadzić do dań menu kuchni polskiej. Mogą to być zestawy obiadowe lub desery… Polska wersja potraw może być uzupełniona o specjalny, polski składnik lub danie w barwach biało-czerwonych. Restaurację warto ozdobić w bieli i czerwieni.

Inicjatorzy akcji radzą, aby świąteczne były nie tylko dania ale również ceny. Jak przekazuje „Fundacja Vivat Polonia!”, warto aby ceny potraw przygotowanych na ten świąteczny obiad były niższe od tych oferowanych na co dzień.

Udział w akcji jest bezpłatny. Wystarczy zgłosić swój udział za pośrednictwem profilu Facebookowego inicjatywy. Dla lokali, które dołączą do wydarzenia, organizator przygotuje m.in. plakaty z logo akcji oraz specjalne karty menu.

Zachęca się także do świętowania patriotycznego przez cały weekend. Ze względu na to, że 11 listopada w tym roku wypada w poniedziałek, fundacja proponuje rozszerzenie akcji również na weekend 9-10 listopada. Co ciekawe, w ramach akcji jest co roku miejsce dla przedszkoli i szkół, które organizując wydarzenia patriotyczne i kulturalne skierowane do dzieci i młodzieży w dniach poprzedzających Narodowe Święto Niepodległości mogą połączyć je tego dnia z posiłkami składającymi się z dań kuchni polskiej lub inspirowane biało-czerwoną kolorystyką.