Ostatnie badania wykazały, że osoby, które zachorowały na wirus COVID-19, są znacznie bardziej narażone na choroby autoimmunologiczne. Te warunki zdrowotne są ukierunkowane na tkankę łączną w organizmie, taką jak stawy i skóra. Ponadto na liście znalazły się również celiakia, nieswoiste zapalenie jelit i cukrzyca typu 1. Profesor Agnieszka Szuster-Ciesielska skomentowała wyniki nowego badania.
Naukowcy zbadali związek między posiadaniem enterowirusa (jak wirus Coxsackie) a cukrzycą typu 1. W tej chorobie autoimmunologicznej przeciwciała organizmu rujnują komórki trzustki. Istnieje również związek między zakażeniem wirusem Epsteina-Barr a wieloma schorzeniami ogólnoustrojowymi, takimi jak toczeń rumieniowaty układowy, zespół Sjögrena, stwardnienie rozsiane i reumatoidalne zapalenie stawów.
Związek pomiędzy zakażeniem koronawirusem a wspomnianym autoimmunologicznym zapaleniem stawów był już znany, a ostatnio został uzasadniony w czasopiśmie naukowym The Lancet, wraz z innymi związkami dotyczącymi infekcji wirusowych. Na to tajwańskie badanie powołała się profesor Agnieszka Szuster-Ciesielska. Jak zaznaczyła profesor, naukowcy przebadali ponad 888 tys. osób, które zostały zakażone wirusem SARS-CoV-2 i porównali je z grupą kontrolną liczącą około 3 mln osób, które nie chorowały na COVID-19.